dimecres, de juliol 20, 2005

Transhumanisme


Recordem Nietzsche i el pròleg del Zaratustra: "Jo predico el Superhome. Jo us anuncio el Superhome. L'home ha de ser superat. Què heu fet vosaltres per superar-lo?" Aquestes profètiques paraules arriben als nostres dies i ens adonem que ignorem radicalment la condició humana. El moviment transhumanista apel·la a la tecnologia per millorar l'ésser humà, per transcendir-lo. És bo utilitzar els avenços de la tecnociència per obtenir benestar i una major qualitat de vida, ja ho sabem, però els transhumanistes van més enllà: és possible vèncer les limitacions que la natura imposa a la nostra existència i fins i tot atènyer la immortalitat. L'evolució no es troba prefixada, sinó que nosaltres podem condicionar l'esdevenir del nostre cos i la nostra ment. De l'humà passem al transhumà, que ha modificat les seves funcions biològiques per ultrapassar les limitacions naturals psicosomàtiques, i en darrer terme al posthumà, ésser utòpic que ha superat els límits de la biologia, així com de la consciència i de les emocions. Aquestes idees transhumanistes també les defensen els extropians, amb Max More com a fundador del moviment: és un sistema d'intel·ligència, informació, ordre, vitalitat i capacitat de perfeccionament, en què les idees d'envelliment i de mort són desafiades. Es fonamenta en set principis (progrés constant, autotransformació, optimisme pràctic, tecnologia intel·ligent, societat oberta, autodirecció i pensament racional) i malda per combatre la nostra finitud. Tot i que les seves propostes semblen sectàries, alguns autors, com Francis Fukuyama, les han valorat seriosament, encara que sigui per criticar-les. Els transhumanistes parlen de criogenització (congelació del cos perquè la persona pugui ser guarida quan aparegui algun remei), mind uploading (possibilitat de fer una còpia de seguretat de la informació que guardem en la ment per copiar-la en un nou cervell: nosaltres moriríem, però no els nostres pensaments), nanobots per esmenar errades cel·lulars, etc. En molts hi ha la idea que el cos és una nosa, ja que restringeix les nostres capacitats, per la qual cosa el millor és capbussar-nos en la virtualitat i esdevenir un doble del jo que es troba ancorat en un cos. Quan acabi d'escriure això, els bits d'informació que han esdevingut lletres volaran com a flux ciberespacial cap a les contrades de l'intel·ligible, on espera amatent un savi d'amples espatlles anomenat Aristocles. La matèria que em lliga a l'ordinador reposarà en el seu son i altres dobles virtuals trobaran els meus bits i entendran com estimo l'eternitat (Nietzsche: Denn ich liebe dich, oh Ewigkeit!).

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Excel·lent post!
Desconeixia aquest moviment, gràcies per la informació.

Toni Ros ha dit...

Bé, val, però em fa l'efecte que la transhumanitat [Übermenschheit]a la qual es referia Nietzsche no era pas biològica, en el sentit d'allargar la vida en quantitat d'anys o eternament [si aquesta paraula significa res fora del seu context religiós] L'ultrahome nietzscheà és una intensificació qualitativa, és a dir, una superació [Überwindung] de l'home-mico actual en la línia dels valors, de l'actitud davant la vida, etc. Caricaturitzar-ho dient que el que cal és allargar l'existència temporal del cos i del contingut mental resulta cómic, sobretot si el que allarguem és la vida vulgar d'un imbècil. Alguns, per desgràcia, encara no han entès Nietzsche o se l'agafen per la superfície més fàcil...

Diògenes ha dit...

TdQ, no pretenia ni de bon tros -ni es desprèn del post- equiparar el transhumanisme a la filosofia de Nietzsche, ja que el primer, en última instància, renuncia al cos (el virtual equivaldria al nou espai angèlic), mentre que el pensament nietzschià reivindica el cos i la vida davant aquells que històricament l'han negat. Allargar la vida en sentit virtual seria negar l'aspecte somàtic (la meva memòria hi seria, però, i jo?). És evident, contra Descartes, que jo sóc el meu cos i no puc considerar-lo pas un objecte. A més, t'has fixat que el ciberespai -en la interpretació transhumanista- mena a Plató, aquell filòsof que Nietzsche odiava i volia subvertir negant les promeses d'un món suprasensible?

Nikochan ha dit...

Us recomano la lectura de la novel·la "El cuerpo", de Hanif Kureishi. Tracta aquest tema però afegint-hi una mica de sexe i violència, sense els quals la qüestió fretura de tot interès.

Toni Ros ha dit...

Val, bé, però aleshores, en el ciberespai, podríem parlar d'una "ciberimmortalitat" en la mesura que, malgrat la meva mort físicosomàtica, i més enllà d'ella, puc seguir existint, sent real-virtual, sempre que al ciberespai resti la memòria digital del que sóc, els arxius, la presència... ¿Quin és el darrer objectiu d'un blog? Carles Miró plega i esborra els rxius perquè en vol fer un llibre de paper. Molt bé. Ha mort digitalment. La 3A Amat diu que plega, però que no esborrarà els arxius del sue blog, ergo serà immortal, si més no fins que Blogger faci figa... ¿No?

Toni Ros ha dit...

Perdoneu, però és que aquest tema m'apassiona... ÉS pura metafísica de la dura, neometafísica segle XXI, no pas la de Canals i de Forment.

Anònim ha dit...

TdQ: No sé fins a quin punt el superhome, transhome, ultrahome nietzschea no implicaria també un canvi quantitatiu.
A qui ho sàpiga: Es podria dir, que el moviment transhumanista defensa un canvi quantitatiu (físic) i també qualitatiu (mental) de l'home?
Una altra pregunta: Els extropians són transhumanistes, però tots els transhumanistes es poden considerar extropians?
Per últim, m'agradaria que si algú sap d'algun altre moviment tecnòfil com els esmentats al post, m'ho fes saber. Estic fent un estudi sobre el tema.

Nikochan ha dit...

Ai, el Forment, ai! Com el trobem a faltar!

"Si alguno de ustedes suda, o se pone nervioso, le hago el examen otro día en mi despacho, que todos hemos sido estudiantes y entiendo que hay personas que se ponen tensas".

Anònim ha dit...

Hey, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!

I have a Frequent Travel
site/blog. It pretty much covers Frequent Travel
related stuff.

Come and check it out if you get time :-)